ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

    ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ

    ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

    Επιλογή Κλιματισμού

    1. Γιατί να επιλέξω κλιματιστικό inverter;

    Η τεχνολογία inverter επιτρέπει στο κλιματιστικό να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία στο χώρο, αυξομειώνοντας τις στροφές του συμπιεστή του. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος έχει την επιθυμητή θερμοκρασία αυτόματα, χωρίς να απαιτείται να ανοιγοκλείνουμε το κλιματιστικό. Με την τεχνολογία αυτή, γίνεται πολύ μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και χρήματος, καθώς η συνεχής λειτουργία του κλιματιστικού μειώνει την κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με την λειτουργία on/ off.

    2. Τι είναι ο συντελεστής COP και SCOP;

    Ο συντελεστής COP δείχνει την απόδοση θέρμανσης του κλιματιστικού ή της αντλίας θερμότητας. Ορίζεται ως ο λόγος της ισχύος που παράγεται από το κλιματιστικό  προς την ισχύ που καταναλώνεται. Αντίστοιχα, ο συντελεστής SCOP αναφέρεται στην συνολική εποχική/ετήσια απαίτηση για θέρμανση, προς την κατανάλωση ενέργειας. Ο συντελεστής SCOP διαμορφώνει την ενεργειακή κλάση του κλιματιστικού στη θέρμανση, σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα. Για να είναι αποδοτικό και να προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας ένα κλιματιστικό, συνίσταται η ενεργειακή του κλάση να είναι από Α/Α+/Α++, δηλαδή να έχει συντελεστή απόδοσης SCOP ≥ 3,40.

     

    3. Τι είναι ο συντελεστής EER και SEER;

    Ο συντελεστής EER δίνει την απόδοση του κλιματιστικού ή της αντλίας θερμότητας κατά τη λειτουργία ψύξης. Ορίζεται ως η ενεργειακή απαίτηση για ψύξη, προς την ενεργειακή κατανάλωση, ενώ, αντίστοιχα, ο συντελεστής SEER είναι ο εποχικός συντελεστής απόδοσης για την ψύξη. Ο εποχικός συντελεστής απόδοσης ψύξης SEER δίνει την ενεργειακή κλάση του κλιματιστικού, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Για να είναι αποδοτικό και να προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας ένα κλιματιστικό, συνίσταται η ενεργειακή του κλάση να είναι από Α/Α+/Α++, δηλαδή να έχει συντελεστή απόδοσης SEER ≥ 5,10.

     

    4. Επίπεδα θορύβου

    Τα επίπεδα θορύβου δείχνουν την ένταση του θορύβου του κλιματιστικού κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. Οι κατασκευαστές δίνουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά  τα επίπεδα αυτά, αλλά για να καταλάβει ο καταναλωτής κατά πόσο είναι θορυβώδες ένα κλιματιστικό ή όχι θα πρέπει να έχει ένα μέτρο σύγκρισης. Σε γενικές γραμμές, ένα ανεκτό επίπεδο θορύβου για την εσωτερική μονάδα είναι τα 45 dB, ενώ ένα κλιματιστικό χαρακτηρίζεται αθόρυβο αν η στάθμη θορύβου του είναι κάτω από 20 dB. Αντίστοιχα για την εξωτερική μονάδα, τα ανεκτά επίπεδα θορύβου είναι από 55 dB και κάτω.

    5. Πόσα BTU/h να επιλέξω;

    Η επιλογή του μεγέθους τις ισχύος του κλιματιστικού είναι, ίσως, το πιο σημαντικό κριτήριο πριν την αγορά ενός συστήματος. Το μέγεθος του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως

    • τα τετραγωνικά του δωματίου,
    • η θέση του κτιρίου,
    • ο προσανατολισμός του,
    • η χρήση του,
    • η θερμομόνωση που διαθέτει κλπ.

    Συνεπώς, για να είναι κατάλληλο το μέγεθος του μηχανήματος και να καλύπτει τις ανάγκες του χώρου επαρκώς, θα πρέπει να γίνει μελέτη από ειδικό. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι εμπειρικοί κανόνες για έναν πρόχειρο υπολογισμό της ισχύος του κλιματιστικού.

    Ένας τρόπος για να βρείτε τα BTU/h ενός κλιματιστικού είναι να πολλαπλασιάσετε τα τετραγωνικά του χώρου που θέλετε να κλιματίσετε επί 400 για μέτριες απώλειες ή 500 για μεγάλες απώλειες κτιρίου (πχ μεγάλα ανοίγματα, έλλειψη θερμομόνωσης). Παραδείγματος χάριν, για ένα χώρο 20 m2 χρειάζεται ισχύς 8000 BTU/h, άρα επιλέγεται ένα κλιματιστικό 9000 BTU/h (γίνεται στρογγυλοποίηση προς τα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά).

    Τονίζεται και πάλι, όμως, ότι για αγορά κλιματιστικού θα πρέπει να επιβλέπεται ο χώρος από ειδικό μηχανικό και να γίνεται μελέτη του χώρου για να μη γίνεται λάθος επιλογή συστήματος.

    ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

    1. Ποια είναι τα οφέλη της συντήρησης κλιματιστικού από επαγγελματία ψυκτικό;
    • Εγγύηση καλής λειτουργία
    • Μέγιστη απόδοση κλιματιστικού
    • Αποφυγή ζημιών
    2. Κάθε πότε πρέπει να κάνω συντήρηση στο κλιματιστικό μου;

    Η συχνότητα με την οποία πρέπει να κάνουμε συντήρηση στο κλιματιστικό μας επηρεάζεται από παράγοντες όπως η χρόνος χρήσης και η ηλικία του κλιματιστικού και διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση.

    Ένας γενικός κανόνας είναι ότι η συντήρηση του κλιματιστικού πρέπει να γίνεται πριν και μετά τις περιόδους έντονης χρήσης δηλαδή 1-2 φορές το χρόνο.

    3. Δεν έχει καλή απόδοση το κλιματιστικό μου. Τι φταίει?

    Αν η απόδοσή του είναι μειωμένη, καταναλώνει και περισσότερο ρεύμα χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Εκτός άλλων περιπτώσεων, μπορεί να ευθύνεται η έλλειψη συντήρησης.

    4. Δεν λειτουργεί καθόλου το κλιματιστικό μου. Τι φταίει?

    Το πιο πιθανό είναι να ευθύνεται η πλακέτα στην εσωτερική μονάδα.

    Ελέγξτε πάντως και τις μπαταρίες στο κοντρόλ.

    5. Το κλιματιστικό βγάζει νερά στο δωμάτιο. Τι να κάνω?

    Σταματήστε την λειτουργία του air condition και βγάλτε το από την πρίζα ή κατεβάστε την ασφάλειά του από τον ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού.

    Αν έχετε τοποθετήσει την αποχέτευση του air condition που είναι στο μπαλκόνι σας, μέσα σε κάποιο δοχείο περισυλλογής του νερού, αφαιρέστε το και αδειάστε το δοχείο αν είναι γεμάτο νερό. Ίσως έτσι λύσετε το πρόβλημα.

    Σε άλλη περίπτωση υπάρχει κάποιο βούλωμα στο αποχετευτικό του σύστημα.

    Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις δημιουργείται πάγος στην εσωτερική μονάδα λόγω έλλειψης FREON, ή περιορισμένης εισροής αέρα σ’ αυτήν. Στις τελευταίες περιπτώσεις θα πρέπει να το δει τεχνικός μας.